Може ли власта да стигне до поддршка од 80 пратеници за Договорот од Преспа?

Автор: Васко Попетревски | пред 7 месеци | In depth

Во пресрет на најавените обиди да се обезбеди двотретинска поддршка во парламентот за уставните измени со кои треба да се финализира ратификацијата на договорот од Преспа, распоредот на силите во Собранието е во сооднос 72-ца пратеници на страната на владината коалиција и албанската опозиција што го поддржува договорот со 48-мина на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата.

Од 72-цата на едната страна, треба да се изземе Ферид Мухиќ, кој со оглед на тоа што не гласаше за ратификацијата на договорот, можно е да не гласа и за уставните измени, што го сведува кампот „за“ на 71 глас.

Тоа значи дека за да се стигне до неопходните 80 пратеници што би поддржале уставни измени, потребни се уште најмалку 9 гласа „за“, кои треба да се бараат меѓу пратениците на ВМРО-ДПМНЕ и нивните коалициски партнери.

Во оваа бројка од 48 пратеници се Бошњакот Зеќир Рамчиловиќ од АВАЗ, Панчо Минов од ГРОМ, тројца пратеници на Социјалистичката партија на Ѕинго – Владанка Авировиќ, Љупчо Димовски и Стојан Миланов. Од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ вчера на гласање излегоа координаторот Драган Данев, потоа Даниела Рангелова и Крсто Јовановски, но тие изјавија дека нема да ги поддржат уставните измени.

Во вакви околности, во кои двотретинското мнозинство се чини тешко достижно, другата опција се нови предвремени парламентарни избори. И тоа кон крајот на ноември. Идејата на власта е целиот камп „за“ да настапи со заеднички листи за пратеници и така да се обиде да стигне до двотретинско мнозинство во новиот парламент. Оваа опција, според синоќешните одговори на Христијан Мицкоски, се чини дека не е добредојдена за ВМРО-ДПМНЕ.