Јавување: Што се случи во Виена? Каков е условниот напредок постигнат во преговорите за името

Автор: Владимир Мирчески | на 3.2018 | Дебати

Претпазлив оптимизам преовладуваше во изјавите на учесниците на денешната, речиси шестчасовна преговарачка рунда за прашањето за името во Виена. И медијаторот и двајцата министри рекоа дека има напредок, но и дека допрва треба да се носат тешки одлуки од двете страни. Овие разговори донесоа и новина - паралелни средби на две нивоа - пониско, на експерти од двете министерства за надворешни работи, за прашања што се сметаат за полесни, и високо ниво меѓу министрите и посредникот на кое се рагледуваа главните прашања.

Повеќе од јавувањето од Виена на Владимир Мирчевски во видеото.