Која е вистината за употребата на цијанидот во рударството? Аргументи ЗА и ПРОТИВ предлог-законот

Автор: Петар Клинчарски | на 2.2018 | In depth

Предлог-законот со кој се предвидува забрана за употреба на цијанид, сулфурна киселина и други опасни супстанции во рударството, подготвен од 10 пратеници на владејачкото мнозинство во парламентот, уште повеќе ги нагласи разликите меѓу засегнатите страни.

Предлагачите велат дека целта е да се заштитат граѓаните и животната средина од наплив на нови рудници, со оглед на доделените 80-тина концесии за детални геолошки истражувања што е фаза пред отворање рудник.

Од постоечките рудници, пак, стравуваат дека носењето на законот ќе донесе нивно затворање и отпуштање на околу 13 илјади вработени во секторот.

Ваква забрана не постои на ниво на Европската унија, а самоиницијативно ја вовеле три земји-членки. Која е вистината за цијанидот?