Кукан открива - Попоски му признал дека има уставна опција за Влада и без мандат од Иванов

Автор: Владимир Мирчески | на 3.2017 | In depth

Пред доаѓањето во Скопје, европратеникот Едуард Кукан откри интересни детали од разговорите што неодамна ги водел со министерот за надворешни работи Никола Попоски. Во интервју за емисијата „Европски патокази“, емитувана изминатиот викенд, Кукан вели дека членот на раководството на ВМРО-ДПМНЕ Попоски му рекол оти има уставна опција за формирање влада дури и ако Иванов не му го даде мандатот на Заев. Еве го тој дел од интервјуто на Кукан, кој е инаку европратеник од десничарската Европска народна партија, сестринска опција на ВМРО-ДПМНЕ.

„Јас исто така разговарав со нашите колеги од ВМРО и тие ми кажаа дека има друга можност за формирање влада без претседателот. Собранието заседава, работи и ако некој побара почеток на собраниска седница, што е можно и ако на таа седница некој предложи спикер или премиер, тие тоа можат да го сторат. Јас разбрав од мнинистерот за надворешни работи Попоски има две можности и дека ова е една од тие можности...“ – изјави членот на ЕП Едуард Кукан.