Дали Апелација ќе донесе различни одлуки за барањата на СЈО за притвор? Дали ќе одговараат и судии?

Автор: Петар Клинчарски | на 7.2017 | In depth

Специјалното јавно обвинителство најави дека ќе поднесе жалби за одлуките на Кривичниот суд со кои беа одбиени предлозите за одредување притвор за обвинети во случаите што ги води СЈО.

Познавачи велат дека скопскиот Апелациски суд би можел да има поинаков однос кон барањата на СЈО, а ставот го темелат на начинот на кој повисокиот суд постапуваше во изминатите неколку месеци.

Универзитетската професорка по кривично процесно право, Гордана Бужаровска-Лажетиќ, не ја исклучува можноста да одговараат и некои од судиите, зашто, вели, попречување на правдата е исто така, кривично дело.

Погледнете го краткото интервју.