360 Степени сезона 5, бр. 62

Автор: Васко Попетревски | пред еден месец | Дебати

Во новото издание на „360 Степени“ на ТВ Алсат (19.4.2019 г.) - соочени со епидемијата на мали сипаници и со 22.000 се уште невакцинирани деца:

-од Данска, од прва рака, ви ги пренесуваме наодите од последната обемна студија (на примерок од над 650.000 деца), која потврдува дека нема поврзаност меѓу МРП-вакцината и појавата на аутизам - сторија од Копенхаген;

-министерот Венко Филипче и претседателката на Комитетот за имунизација, Александра Грозданова, ги прашуваме што преземаат властите, може ли да се спроведе најавата дека од 1 септември нема да биде примено ниедно невакцинирано дете во градинка или училиште, дали намалениот опфат е последица на антивакциналните кампањи или и на недовербата што ја прoизведува самиот здравствен систем;

-во ЕУ во 9 држави имунизацијата е задолжителна, а во другите 19 - на доброволна основа (но, со висок опфат)

- Нова „Саботажа“