Помина уште еден Светски ден на Ромите: непознато колку деца Роми се надвор од образовниот процес

Автор: Никола Здравковиќ | пред еден месец | In depth

Помина уште еден 8-ми април – кога се одбележува Меѓународниот ден на Ромите, за уште еднаш да ги слушнеме реторичките заложби за целосна интеграција и обезбедување подобри услови за живот за припадниците на оваа зедница.

Но, наспроти ветувањата, факт е дека напредокот оди бавно. На пример, една од областите од кои треба да тргне подобрување на состојбата е образованието, но државата нема податок колку деца Роми се надвор од образованиот систем што потоа се одразува на севкупниот нивен живот.