Најава - 360 Степени сезона 5, бр. 60

пред една недела | Најави

Во „360 Степени“ на ТВ Алсат вечерва (12.4.2019 г.) од 22:00 часот - разговор со вицепремиерот Бујар Османи по посетата со Никола Димитров на Берлин:

-дали Германија од главен поддржувач на отворањето преговори за членство во ЕУ со земјава, станува главна пречка за тоа да се случи во јуни;

-дали зад навидум техничката пречка со краткиот период меѓу објавувањето на извештајот на ЕК за земјава (29 мај) и последната сесија на Бундестагот (3-7 јуни) пред Европскиот Совет (20-21 јуни), на кој треба да се носи одлука за почеток на преговори со Северна Македонија, се кријат други посуштински грижи и планови на Германија и други држави-членки;

-дали земјава во јуни може да биде колатерална жртва на стравот на ЕУ од заканите на Еди Рама дека ако Северна Македонија добие датум во јуни, а Албанија не, тој ќе ја отвори границата кон Косово;

-дали ако се надмине „формалната пречка“ во Германија, Франција и Холандија ќе се согласат со отворање преговори со земјава во јуни; какво е значењето на законот за СЈО